3 x quiche s medvědím česnekem

Není to tak dávno, co byl medvědí česnek obyčejným lupením, které bez povšimnutí rok co rok vyrůstalo ve stínu lesa a strání. A není to tak dlouho, co dal někdo světu vědět, že tohle lupení je vlastně skvělá bylinka, na kterou budeme každý rok netrpělivě čekat, abychom si z ní mohli připravit spoustu dobrot, než skončí její sezóna.

Proč jsem pro tenhle koláčový speciál vybrala jako vztyčnou surovinu právě medvědí česnek? Medvědímu česneku  přichází na chuť stále více a více lidí a receptů se dá připravit opravdu spousta. Původně totiž moje myšlenky nesměřovaly k přípravě quiche s „něčím“, ale připravit „něco“ s medvědím česnekem. Nápadů jsem měla fakt hromadu – pizzu, pomazánku, hummus, omáčku, těstoviny… A bylo toho mnohem víc. Protože mám ráda slané koláče, chtěla jsem česnekové lupení využít právě do něj. Jenže…pak mě začaly napadat různé varianty quiche, a proto vznikl rovnou takový speciálek a quiche jsem vytvořila ve třech provedeních, v nichž se nemění jen náplň, ale i korpus má nějaké ty obměny.

Když jsem z medvědího česneku připravovala ve spolupráci se Sklizeno tyto tři recepty, napadlo mě, jestli má tahle bylinka něco společného s tím klasickým, pro nás známějším česnekem. Z klasického česneku využíváme palice. V tomto případě jíme lupení. Co roste v podzemí u klasického česneku víme, co roste pod zemí v případě medvědího česneku? Listy a kvítky vyrůstají z drobných cibulek, které si můžete koupit k sadbě domů. Rostlině vyhovuje stín a vláha, proto roste nejčastěji v lese nebo u potoků.

K čemu je medvědí česnek dobrý

Sirné silice, které dávají česneku jeho typickou vůni, mají stejné účinky jak v případě palicového, tak v případě medvědího. Účinnou látkou je konkrétně allicin. Díky němu je česnek považován za přírodní antibiotikum, má antibakteriální a antioxidační účinky, pomáhá při nachlazení a dalších onemocněních. Za zmínku stojí  upozornění pro ty, kteří trpí problémy se zažíváním, slinivkou, žlučníkem nebo zkrátka nesnáší dobře allicin. Ten je v případě medvědího česneku stejně dráždivý, jako v případě palicového česneku. Může dojít k nevolnostem nebo jiným obtížím. Jinak ale medvědí česnek obsahuje velké množství vitaminu C a železa.

3 stupně pikantnosti

Vrátím se ke slaným koláčům. Snažila jsem se připravit varianty v různých stupních pikantnosti. Quiche s cibulí a ančovičkami je nejpikantnější – má sice jemně nasládlou chuť díky cibulce, ale za to pikantní švih díky ančovičkám. Korpus je ze světlé mouky, která už tuto kombinaci nijak víc nenarušuje a netříští. Všeho moc škodí.

Quiche se sušenými rajčaty mě osobně zachutnal nejvíce. Rajčátka ve spojení s bazalkou a česnekem jsou mou velice oblíbenou kombinací. Korpus z celozrnné špaldové mouky dává koláči zemitost, ale ne tolik, aby uzemnil lehce nakyslé kapary.

Kombinace ovčího sýru z Kozí farmy Pěnčín a slunečnicových semínek je nejjemnější ze všech tří variant. Díky obsahu pohankové mouky má korpus jemně oříškový nádech, což bylo přesně to, čeho jsem v kombinaci se sýrem chtěla dosáhnout.

Kdo se stejně tak jako já vyžívá v dobrých farmářských produktech, neměl by zapomenout sáhnout do chlaďáku ve Sklizeno po mléčných produktech z Ježkova statku. Ty mají totiž kromě jiného moc dobrou smetanu, kterou využijete nejen v případě quiche.

 

 

Quiche s medvědím česnekem, cibulí a ančovičkami

 

Obdélníková forma 35×13 cm nebo kulatá forma o průměru cca 25 cm

Suroviny:

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • Sůl
  • Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 – 3 lžíce vody

Náplň:

  • 200 g cibule
  • 1 – 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 120 ml smetany 30%
  • 70 g medvědího česneku
  • 25 – 30 g ančoviček + trochu navrch

 

Postup:

  1. Mouku smíchejte s větší špetkou soli a kypřicím práškem. Přidejte změklé máslo, žloutek a prsty začněte zpracovávat. Až se vám vytvoří žmolenka, přidejte vodu a zpracujte vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo příliš suché, přidejte ještě trošičku másla. Zabalte těsto do fólie a uložte na dvě hodiny do lednice.
  2. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte, dokud nezačne ze zlatavé barvy přecházet v nahnědlou. Odstavte z plotny a nechte zchladnout.
  3. V míse rozšlehejte vejce s oběma druhy smetany. Medvědí česnek pokrájejte na menší kusy a přidejte ke smetaně. Ančovičky natrhejte na menší kousky a přidejte do náplně. Promíchejte.
  4. Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím pečicí formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem a vysypte luštěninami až po okraj.
  5. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte 7 minut péct naslepo. Pak sundejte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
  6. Předpečený korpus zalijte náplní, navrch rozprostřete ještě pár ančoviček natrhaných na kousky a pečte asi 25 – 30 minut. Že je koláč upečený, poznáte tak, že se při zaklepání náplň nevlní.
  7. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 

Quiche s medvědím česnekem, sušenými rajčaty a kapary

Kulatá forma o průměru cca 25 cm

Suroviny:

Těsto:

Náplň:

 

Postup:

  1. Obě mouky smíchejte s větší špetkou soli a kypřicím práškem. Přidejte změklé máslo, žloutek a prsty začněte zpracovávat. Až se vám vytvoří žmolenka, přidejte vodu a zpracujte vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo příliš suché, přidejte ještě trošičku másla. Zabalte těsto do fólie a uložte na dvě hodiny do lednice.
  2. Vejce prošlehejte s tvarohem a smetanou. Medvědí česnek, bazalku a sušená rajčata nakrájejte nadrobno. Vmíchejte do náplně. Podle potřeby osolte.
  3. Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím pečicí formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem a vysypte luštěninami až po okraj.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte 7 minut péct naslepo. Pak sundejte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
  5. Předpečený korpus zalijte náplní, navrch rozprostřete kapari a pečte asi 25 – 30 minut. Že je koláč upečený, poznáte tak, že se při zaklepání náplň nevlní.
  6. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 


Quiche s medvědím česnekem a ovčím sýrem

9-10 malých koláčů nebo 1 o průměru cca 25 cm

Suroviny:

Náplň:

  •  2 vejce
  • 200 g tvarohu
  • 60 g smetany 30%
  • 120 g medvědího česneku
  • 100 g ovčího sýru (čerstvý nebo polotvrdý) + na posypání
  • Velká hrst slunečnicových semínek + na posypání
  • Sůl

Postup:

  1. Obě mouky smíchejte s větší špetkou soli a kypřicím práškem. Přidejte změklé máslo, žloutek a prsty začněte zpracovávat. Až se vám vytvoří žmolenka, přidejte vodu a zpracujte vláčné těsto. Kdyby se vám zdálo příliš suché, přidejte ještě trošičku másla. Zabalte těsto do fólie a uložte na dvě hodiny do lednice.
  2. Vejce prošlehejte s tvarohem a smetanou. Medvědí česnek překrájejte a vložte do mísy. Tyčovým mixérem promixujte. Přidejte rozdrobený nebo nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka. Promíchejte.
  3. Těsto rozválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím pečicí formu. Dno několikrát propíchněte vidličkou. Vyložte alobalem a vysypte luštěninami až po okraj.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte 7 minut péct naslepo. Pak sundejte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut.
  5. Předpečený korpus zalijte náplní, navrch rozprostřete sýr, posypte semínky a pečte asi 20 – 25 minut. Že jsou koláče upečené, poznáte tak, že se při zaklepání náplň nevlní.
  6. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

 

Děkuji Sklizeno za dodání kvalitních surovin!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *