Banánky s opilým banánovým džemem

Já nevím jak vy, ale jakmile odejde léto a začně jít po ránu od pusy pára, přestanu mít chuť na osvěžující saláty a chci se zahřát něčím dobrým, něcím, co voní po koření a zahřeje na duši. Občas přijde i chuť na něco hříšného…kousek čokošky, jablíčka se skořicí a rozinkami… Nebo třeba takový opilý banánový džem vložený do jemného kousku odpalovaného těsta s nadýchaným krémem..?

Odpalované těsto je vděčná věc a není to nic náročného. Připravíte z něj různé tvary a zajímavé variace dezertů – mraky, větrníčky, eclair, croquembouche a další. A co víc? Jde to i naslano. Receptů na odpalované těsto najdete taky vícero. Místo oleje se často používá máslo a místo vody se může použít mléko. Tento recept je hodně neutrální, hodí se opravdu jak na sladké, tak na slané recepty.

S banánovým džemem to bude možná složitější. Banány nevybírejte příliš měkké. Během přípravy džemu se velice rychle rozváří, zatímco karamel se rozpouští pomalu. Proto se také možná stane, že vám malinký kousek toho karamelu někde zbyde, ještě než dokončíte džem. Finální podoba džemu by v sobě měla mít mít patrné kousky banánu. Ale pokud se nezadaří, nevadí. Chuť bude pořád báječná 🙂

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 25 minut

 

Suroviny: 20 ks

Těsto:

  • 140 ml vody
  • 40 g oleje
  • Špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce

Opilý banánový džem:

  • 240 g banánu
  • 75 g třtinového cukru
  • 30 g másla
  • 6 cl bourbonu
  • Asi 9 lžic smetany 30%
  • ½ lžičky skořice

Krém:

  • 200 g polotučného tvarohu
  • Moučkový cukr
  • 150 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:

  • Moučkový cukr
  • Čokoláda

 

Postup:

  1. Do kastrůlku nalijte vodu a olej, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Přisypte mouku a vařečkou promíchávejte, dokud nevznikne vláčné těsto, které se bude odlepovat ode dna. Nechte zchladnout.
  2. Když je těsto vlahé, zašlehejte vejce jedno po druhém. Nejlépe to půjde takovými těmi spirálami na ruční šlehač. A buďte prosím trpěliví 🙂
  3. Těstem naplňte cukrářský sáček. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte rovné kousky, dlouhé asi 5 cm. Těsto od sáčku odřezávejte, půjde to snáze a rychleji, než kdybyste se snažili těsto nějak „ukroutit“ nebo „utrhnout“.
  4. Plech vložte do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte takto 5 minut, poté troubu ztlumte na 170 °C a dopékejte dozlatova. Bude to trvat asi 20 minut.
  5. Banánky ještě teplé podélně rozkrojte a nechte vychladnout.
  6. Kdo má rád čokoládu, může horní strany banánků polít rozpuštěnou čokoládou. Kdo ne, vystačí si s moučkovým cukrem na závěr.
  7. Banán nakrájejte na čtvrtkolečka silná asi 1 cm. Na pánvi rozehřejte cukr. Cukrem nemíchejte, jen občas zahružte pánví, aby se cukr rovnoměrně rozehříval. Když se krystalky rozpustí, přidejte máslo a promíchávejte, aby se rozpustilo. Do pánve nasypte banán, promíchejte a zalijte bourbonem. Zlehka promíchávejte. Přidejte skořici, smetanu a míchejte, dokud se karamel nerozpustí.
  8. Banánovou náplní naplňte spodní strany banánků.
  9. Tvaroh promíchejte asi se třemi lžícemi moučkového cukru. Kdo má rád sladké, přidá ještě o malinko víc. Smetanu vyšlehejte dotuha a postupně ji přimíchávejte k tvarohu. Náplň nastříkejte na banánovou vrstvu a přiklopte horní stranou banánku.
  10. Posypte moučkovým cukrem.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *