Citronový koláč s mákem (bez vážení)

Znáte takové ty staré dobré hrníčkové kuchařky? Moje mamka po nich často sáhla, když šla péct nějaký dobrý koláč nebo bábovku. Tu mimochodem z hrníčkové kuchařky dělám i já, proto se mi tenhle recept nevykouří z hlavy, ani když mě o půlnoci vzbudíte – 3 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 kypřící prášek…kakao… 🙂 Ty recepty se totiž skvěle pamatují, proto je má dost lidí v oblibě a hlavně se nezdržujete vážením.

I tento recept jsem vymyslela tak, abyste si mohli od vážení odpočinout. Někdy jsou ty nejlepší věci úplně snadné. Někdy dokonce překvapím sama sebe 🙂 V tomhle případě rozhodně. Koláč sice není zdravý, jako je řada moučníků, které si doma peču, ale za to je velice vláčný a šťavnatý. Pokud hřešíte, mělo by to alespoň stát za to!

Už samotný piškot má jemnou texturu. Ve spojení s krémem se koláč rozplývá na jazyku. Nenašla jsem nic, co bych v receptu ubrala, nebo přidala. Hotový zázrak. Doufám, že si na koláči pochutnáte stejně tak i vy 🙂

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

 

Suroviny (plech cca 35 x 40 cm):

Těsto:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • ¼ hrnku mletého máku
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 1,5 hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje

Krém:

  • 1 kelímek mascarpone (200 g)
  • 1 krabička smetany ke šlehání (250 ml)
  • 1/3 hrnku moučkového cukru (80 g)
  • 2 vaničky měkkého polotučného tvarohu (500 g)

Postup:

  1. Vejce ušlehejte s oběma cukry do pěny. Smíchejte obě mouky, kypřicí prášek, mák a citronovou kůru. Do mísy nalijte mléko, olej, citronovou šťávu, promíchejte a zapracujte moučnou směs. Těsto nalijte na vysoký plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 minut. Nechte vychladnout.
  2. V míse vyšlehejte mascarpone se smetanou a polovinou moučkového cukru. Zašlehejte tvaroh a zbytek cukru.

Koláč ozdobte krémem. Uchovávejte v lednici.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *