Dhál z mungo fazolek s kokosovým mlékem

Nikdy nezapomenu na svou první návštěvu indické restaurace. První sousto je jako první polibek – nezapomenutelný a rozhodující o tom dalším, co se bude dít. Buď se to ve vás probudí, nebo ne… A u mě to byla láska na celý život.

Bylo to před několika lety na mé narozky – tehdy jsem dostala voucher do indické restaurace Indian Jewels od své ségry. I ona je do těhle magických jídel blázen. A právě tenkrát jsem to poprvé zažila. „Ta polévka má sto chutí,“ říkám ségře. Jen se na mě s úsměvem podívala a ponořila lžíci do polévky. „Wau, fakt.“ V polévce jsme opravdu vnímaly rozličné chutě, které se od sebe odlišovaly, ale zároveň skvěle ladily…zkrátka, bylo to úžasné. O tom, co následovalo poté, snad ani nemusím mluvit.

Indická jídla jsou tak pestrobarevná a pestrochuťová (pardon za ten výraz, ale prostě to tak je, a ač je čeština jazyk bohatý, nedokáže vystihnout krásu indické kuchyně 🙂 ), že vás zvedne ze židle. Někdo náročnou změť chutí nemá v oblibě. Chápu, že dáte raději přednost uhlazenému elegantnímu jídlu, kde máte přehled o jeho „složkách“. Ale vyjít jednou za čas z vyšlápnutých kolejí má smysl.

Požitek nemusí být o pochopení všeho dopodrobna. Naopak – někdy vám může cosi tak zamotat hlavu, že ani nevíte, kudy jste se do rauše dostali. Indická kuchyně je právě taková – milion chutí, barev a vůní, postupů a to všechno dohromady. Už jen kari existuje několik druhů. Nebojím se přiznat, že nejsem přeborník, který všechny magické formule indické kuchyně zná. Ale neodolám se těch chutí a vůní dotknout na vlastní kůži, abych je propojila v dobré jídlo. Indická kuchyně nabízí hodně možností. Byla by škoda je nevyužít. Zkuste to třeba takhle jednoduše – dhál z mungo fazolek.

Loupané mungo fazole mají tu výhodu, že se dlouho nevaří. Můžete je předem namočit, ale pokud si vzpomenete na poslední chvíli, není vše ztraceno. Pokud by vás zajímalo, jaká další pozitiva a zdravotní benefity mungo přináší, tak je to například nízký glykemický index nebo vysoký obsah hořčíku. Zpravidla jako každá luštěnina se i mungo můžou chlubit vysokým obsahem vlákniny a jsou skvělým zdrojem aminikyselin. Kdo se pere s nadýmavostí luštěnin, uvítá právě tuto loupanou variantu – stejně tak, jako tomu je u červené čočky.

Doba přípravy: 30 minut + doba vaření fazolek

Suroviny: 1 porce:

  • 80 g loupaných mungo fazolek
  • 1 lžíce oleje
  • ½ cibule
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 hřebíčky
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky garam masaly
  • 1 lžička kurkumy
  • 150 g lilku
  • 50 ml kokosového mléka
  • Chilli (čerstvá paprička)
  • Sůl
  • Čerstvý koriandr

Postup:

  1. Mungo fazolky zalijte vodou, osolte a vařte do poloměkka. Jak poznáte, že jsou akorát? Nevylámete si na nich zuby a zároveň jste si jisti, že takhle byste je jíst nechtěli J Stáhněte z plotny. Fazolky nechte ve vodě.
  2. Na pánev nalijte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna restujte dozlatova.
  3. Římský kmín, nové koření, pepř a hřebíček rozdrťte ve hmoždíři. Promíchejte se skořicí, mletým koriandrem a garam masalou. Teplotu plotny ztlumte na minimum. Přisypte koření k cibuli a promíchávejte asi minutu.
  4. Lilek nakrájejte na větší kostky a přidejte do pánve. Promíchejte s cibulí a kořením. Osolte, přidejte kurkumu. Mungo fazolky sceďte, propláchněte a přidejte do pánve. Podlijte zeleninovým vývarem nebo vodou a promíchejte. Přiklopené duste, dokud lilek a fazolky nezměknou. Během dušení občas promíchejte a zkontrolujte, jestli se dhál nepřipaluje a podlívejte ho vývarem nebo vodou.
  5. Když jsou lilek a fazolky měkké a voda vypařená, zalijte kokosovým mlékem, přilijte asi půl deci vývaru nebo vody, najemno pokrájenou chilli papričku – podle chuti, promíchejte a krátce povařte.
  6. Dhál servírujte posypaný čerstvým koriandrem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *