Grilovaný biftek se salátem z pečených paprik aneb Jak jsem se stala ambassadorkou Sklizeno

Za život se Vám může dostat několika poct. Ať už je to v osobním životě, kdy jste poctěni nějakou návštěvou, pochvalou, být manželem, nebo manželkou… anebo je to v životě pracovním, kdy se seberealizujete a dostáváte se sebe to, co ve vás je a jakákoliv pocta vás namotivuje ještě k vyšším cílům.

Můj blog není má práce, je to koníček, který, jak vidíte, miluji. Je to díky vám, protože vy mě podporujete jít dál – to je velká pocta. A také závazek. Myslím na vás den co den a snažím se dát vám inspiraci a nezklamat vás. Věrnost tolika skvělých lidí, kteří mají stejný zájem o dobré jídlo tak jako já, je vážně krásné. Děkuji Vám 🙂

A díky Vám se mi dostalo další skvělé pocty – stát se ambasadorkou značky Sklizeno, která se snaží dělat lidi zdravější, šťastnější a obezřetnější ke svému zdraví. Proč za to můžete? Protože kdybyste při mě nestáli, netvořila bych pravidelně s pečlivostí další a další obsah. Sklizeno znáte jako řetězec kvalitních potravin od lokálních dodavatelů, který si dal za cíl stát se vzorem kvalitního stravování. Navštívit můžete i několik bister, kde se dobře napapáte 🙂

Zdraví je jen jedno a je vzácné. Dnes není jednoduché, si ho zachovat. Ze všech stran se na nás valí chemie, které zcela nezabráníme. Bohužel, je to ve vzduchu. A jak víte, je to ve spoooustě jídel. Co pro sebe ale můžeme udělat, je snaha tyto věci vylučovat a zaměřit se na čistou sílu přírody.

Fajn, přiznám se Vám, nejsem typ, který si vybírá šampon podle toho, zda obsahuje jenom přírodní suroviny. Ani nechodím do práce bez make-upu 🙂 Ale co zásadně dělám je to, že si vařím do práce obědy, vyhledávám neopracované suroviny, ráda sáhnu po biověcech, ráda si dám večer přírodní lék zvaný víno a ráda si zajdu do přírody vyčistit si plíce.

Mám přírodu ráda a dávám jí možnost předejít paskvilu, který v sobě lidé vytvářejí nesprávným stravováním a životosprávou. Vy jste skvělí, protože tohle vnímáte skrze recepty, které Vám každý čtvrtek přináším. Život není jen o odříkání. Občas si to sladké dám a co také miluji, je dobrý steak ze svíčkové – fillet mignon. Proto je první recept, kterým oslavuji krásnou spolupráci se Sklizenem, je právě grilovaný steak a salátek s grilovanými paprikami.

Sklizeno nabízí skvělé vyzrálé hovězí maso, takže mě moc mrzí, že vám spolu s fotkou nemůžu zprostředkovat i tu úžasnou jemnost a chuť masa. Hovězí maso je třeba nechat vyzrát. Proto je jeho cena vyšší, než například u vepřového. Takže zvažte, že náklady za uskladnění, chlazení a péči o maso se musí do ceny promítnout. Za to dostanete ale něco úžasného, co nebude chutnat jako podrážka a nebudete tuhou flaksu cítit ještě celý den v žaludku. Tento kousek zrál 20 týdnů. Parádní čas na to, ugrilovat si specialitu, za kterou vás tělo pochválí. A nejen tělo. Za takový steak vás bude milovat každý 🙂

A o to víc, když takovou dobrotu chlapovi naservírujete s dobrým pivem. A když je steak ze svíčkové taková specialita, chce to i speciální pivo.

Ke grilování patří omáčky. Ale myslím tím opravdu omáčky, ne glukózový sirup smíchaný se škrobem, barvivem, protlakem, aromatem a solí. Čistou chuť pravých ingrediencí, se kterou si vychutnáte svojí oblíbenou grilovanou pochoutku.

Ajvar pochází ze Srbska a milují ho lidé na celém Balkánu. Tradiční ajvar v sobě mísí chutě paprik, lilku a česneku. Jelikož je jeho příprava trochu pracnější, dávám palec nahoru tomuhle úžasnému ajvaru z pečených paprik. Dá se namazat i jen tak na pečivo – s čerstvým sýrem příjemná kombinace.

A pak tu mám něco pro milovníky pikantnějšího dobrodrůža.

Když mám na talíři tak dobré maso, dávám si k němu nejraději zeleninovou přílohu. A když už jsem rozpálila gril, šoupla jsem tam pár kousků papriky. Stačilo promíchat s rucolou, trochou okurky a řapíkatého celeru, které jsem ve Sklizenu ukořistila, a zalít domácím dresingem a byl na světě úžasný salátek.

Dresink je ten nejzákladnější, který se dá ale dobře dochutit bylinkami. Stačí jen kvalitní olivový olej, hořčice (tu můžete taky vybrat podle své chuti), citronová šťáva nebo vinný ocet, sůl a čerstvě mletý pepř.

Přípravy steaku se nebojte. Základem je již zmiňované kvalitní maso. Pak už není skoro nic víc potřeba. Jen trochu citu v prstech. Zda je totiž steak rare, medium, nebo well done poznáte po hmatu. Když prstem zmáčknete prostředek steaku, má různou tuhost během stádií pečení. A ještě jedna věc. Negrilujte steak vytažený přímo z lednice. Nechte ho orazit alespoň půl hodiny při pokojové teplotě.

Jak na to: Otočte k sobě dlaň. Palcem se jemně dotkněte ukazováčku. Ukazováčkem druhé ruky stiskněte polštářek dlaně pod palcem. Měkké – takový je rare steak. A teď palec a prostředníček – medium. Palec a prsteníček – well done – hned to sundej. Palec a malíček – pozdě.

Svůj steak jsem si udělala „medium well“ – něco mezi medium a well done.. Ne, že bych neměla ráda medium steak, ale šťáva, která z masa vytéká, by nelahodila oku, objektivu, ani salátu J  a na druhou stranu, steakové maso by se nemělo nechat vysoušet. Ta šťáva dělá chuť. Abyste docílili té nejlepší chuti, nechte steak po ogrilování ještě chvíli odpočinout na talíři. Šťáva, kterou žár nahnal dovnitř, se rozvine po celém steaku.

Doba přípravy: 20 – 30 minut

Suroviny: 1 porce

Grilovaný biftek/fillet mignon:

  • 200 g hovězí svíčkové
  • olej
  • maldonská sůl
  • příp. čerstvě mletý pepř

Salát s grilovanou paprikou:

  • 1/4 červené papriky
  • 1/4 žluté papriky
  • 1/4 zelené papriky
  • 1 hrst rukoly
  • 50 g salátové okurky
  • 1 lžíce nadrobno pokrájeného řapíkatého celeru

dresink:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíčka hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa
  • špetka soli
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Maso nechte orazit asi půl hodiny při pokojové teplotě. Potřete důkladně olivovým olejem a grilujte z obou stran. Jak dlouho? Podle toho, kdy poznáte prstem, že je tak „akorát“ (jak jste se dočetli nahoře). Nechte na talíři, aby se šťáva roztáhla po steaku.
  2. Papriky nakrájejte na silné pruhy. Promíchejte s olivovým olejem a ogrilujte. V míse promíchejte suroviny na dresink a ogrilované papriky nasypte do mísy s dresinkem a promíchejte. Ke zchladlým paprikám přidejte na plátky nakrájenou okurku, celer a rukolu. Promíchejte a servírujte k masu.
  3. Steak posypte maldonskou nebo hrubozrnou solí, příp. dochuťte pepřem.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *