Hovězí kuličky ve sladkokyselé omáčce

Jak nejraději nakládáte s mletým masem? U nás se ještě masové kuličky neomrzely, protože je řada možností, jak si je připravit – k rajčatové omáčce a těstovinám. Kořeněné k zelenině a rýži, anebo třeba k nudlím. Upřímně, přítel by si asi dal raději smažený karbanátek, ale mě dost vadí ten odér, který při smažení vychází z pánve – zalézá do vlasů, oblečení, závěsů… Navíc to není zdravé 🙂 Masové kuličky dávám péct do trouby. Tím zamezím smradu z přepáleného tuku a tím, že se pečou bez dalšího oleje tak ušetříme spoustu tuku navíc. Není pravda, že když se rychle nezatáhnou na pánvi, přijdete o jejich šťavnatost. Je to otázka kvality masa a způsobu, jak je připravíte. Ano, vyteče z nich trochu tuku, ale pokud je vrazíte do rozpálené trouby na 200 °C a pak je v půlce pečení ztlumíte, budete mít bezvadně šťavnaté a opečené kuličky, kterým dáte přednost i před karbošem.

Ne, že bych je příteli odepírala, ale když už vařím oběd, na kterém si máme oba pochutnat, jdu do kompromisu, což je v nejlepším případě maso připravené na zdravý způsob, s nějakou zeleninkou. On je spokojený, že má maso, já jsem spokojená, že jsem dokázala najít cestu, jak ho dobře, ale zdravě nakrmit 🙂

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny: 3 porce

Masové kuličky:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 0,5 – 1 lžička utlučeného římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

 

Omáčka:

  • 45 g omáčky amino, příp. sójové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 10 ml citronové šťávy
  • ½ lžička sušené citronové trávy
  • Chilli paprička (podle chuti)
  • 30 ml vody

 

Na dohotovení:

  • 1-2 lžíce oleje + k nudlím
  • 1 větší červená paprika
  • 3 jarní cibulky
  • Sezam
  • 250 g nudlí chow mein
  • Koriandr

 

  1. Postup:
  2. Mleté maso vložte do mísy. Přidejte koření, česnek utřený se solí, čerstvě mletý pepř a cibuli nakrájenou najemno. Důkladně promíchejte a nechte v lednici hodinu uležet.
  3. Maso vyndejte z lednice a tvarujte kuličky o velikosti asi pingpongového míčku. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte půl hodiny. V půlce pečení teplotu snížte na 170 °C.
  4. V kastrůlku přiveďte k varu všechny ingredience. Chilli papričky přidejte podle chuti. Vařte 2 minuty a odstavte.
  5. Na pánvi rozehřejte olej. Papriku nakrájejte na nudličky, cibulku na šikmé slabší plátky. Jen krátce orestujte.
  6. Nudle uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Přendejte do mísy a zalijte polovinou množství omáčky, přidejte asi 1 – 2 lžíce oleje a promíchejte.
  7. Zbytek omáčky nalijte do pánve, přidejte kuličky a promíchávejte, dokud se omáčkou neobalí kuličky a nebudou pěkně lesklé.
  8. Do misky nebo na talíř nandejte nudle, trochu zeleniny, kuličky a posypte nakrájeným čerstvým koriandrem, případně ještě chilli papričkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *