Indické kuřecí kari

Jak jsem v létě psala v textu k receptu na dhál, indická kuchyně je láska. A také jsem psala, že není jedoduché podchytit její podstatu, chutě, vůně… ale někdy se to zkrátka povede, jako se to povedlo při přípravě tohoto receptu. Nechválím se často, ale tentokrát jsem se teda pochválit musela 🙂

Zatím nikdy se mi takové dobré kari nepovedlo. A povede se i vám, protože to není nic složitého. Podívejte se sami, že jediná námaha v tomto případě je nakrájet maso, cibuli a míchat. Prostě hračka 🙂 Tím určitě nechci naznačit, že indická kuchyně je snadná a úž vůbec ne jednoduchá. Umět tak uvařit spoustu těch barevných a voňavých dobrot..! Ale aspoň má člověk zážitek, když si na indické speciality vyrazí do autentické restaurace. Než na to dojde, zkuste si připravit tohle dobré indické kari s kuřecím masem, které vás rozhodně uspokojí 🙂

 


Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut

Suroviny: 2 porce

  • 2 lžíce rostlinného nebo kokosového oleje
  • 1 větší cibule
  • ½ lžičky římského kmínu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • Chilli paprička
  • 300 g kuřecích prsou
  • sůl
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky kari koření
  • 200 g loupaných drcených rajčat
  • ½ lžičky garam masaly
  • 200 ml vody
  • 50 ml kokosového mléka
  • Čerstvý koriandr

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a pozvolna opékejte na oleji do zlatohněda. Plamen udržujte stále mírnější.
  2. Římský kmín podrťte v hmoždíři. Česnek rozdrťte čepelí nože a překrájejte najemno. Chilli papričku (množství podle chuti) nakrájejte na jemné plátky.
  3. Do hrnce přidejte římský kmín, česnek, zázvor a chilli papričku a asi 2 minuty za stálého míchání opékejte.
  4. Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky. Plotnu rozehřejte o trochu víc. Přidejte maso do hrnce, zasypte kurkumou, kari kořením a opékejte, dokud se maso ze všech stran nezatáhne.
  5. Osolte, zalijte rajčaty a vodou. Nechte pod poklicí vařit asi půl hodiny, dokud se tekutina zčásti nevypaří a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte.
  6. Přidejte garam masalu, kokosové mléko a ještě 3 minuty pozvolna vařte.
  7. Podávejte s jasmínovou rýží.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *