Letní závitky s rybou

Nejsem specialista na vietnamskou kuchyni, ale to neznamená, že si nemůžu uvařit Asií inspirované jídlo. Na tu pravou vietnamskou specialitu si pak s chutí zajdu třeba do Spicy Mama. A pokud by vás vietnamská kuchyně oslovila a přáli byste si další recepty z této na chuti bohaté kuchyně, popřemýšlím o kurzu vaření a ráda vám poznatky zprostředkuji někdy příště.

Prozatím si pojďme dát něco jednoduchého, co zvládnete připravit i vy doma. Letní závitky, jak už název napovídá, jsou skvělým jídlem na léto. Žádná velká práce, osvěžující chutě, zdravý a lehký oběd nebo večeře… co dalšího by ještě letní pokrm měl splňovat? 🙂

Pro přípravu jsem zvolila menší formát rýžového papíru. Co je malé, to je hezké – u závitků to platí taky 🙂 Pokud nesouhlasíte a bude se vám lépe motat z papíru velkého, nebraňte se tomu.

Sladkovodní ryba tilápie je chuťově dobrá ryba, která je ale cenově dostupná. Jako alternativu zkuste třeba tresku, anebo naopak nějakou hodobóžovější rybu, například halibuta. Rybu opékejte jen krátce, není potřeba trápit jí na pánvi do úmoru. Ještě teplou ji namarinujte v připravené omáčce, aby chytila tu správnou chuť. Až kousky ryby vychladnou, můžete se pustit do dalšího tvoření.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny: cca 10-12 závitků

  • 2 filety tilápie (cca 200g)
  • Šťáva z ½ limetky
  • Koriandr
  • Sůl
  • Olej

 

  • Rýžový papír (menší formát)
  • Okurka
  • Mrkev
  • Koriandr

Marináda:

  • Šťáva z ½ limetky
  • Nastrouhaná limetková kůra z 1 limetky
  • 1 lžička teriyaki omáčky
  • ½ lžíce pokrájeného koriandru (i se stonky)
  • ¼ lžičky sušené citronové trávy

Omáčka:

  • 1 lžíce sójové omáčky (Kikkoman)
  • 1 lžička teriyaki omáčky
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • ½ lžičky sezamových semínek
  • Špetka citronové trávy

 

Postup:

  1. Rybu nakrájejte na proužky cca 5 cm dlouhé a 2 cm široké. Na talíři pokapejte šťávou z půlky limetky a posolte. Nechte asi 5 minut odležet.
  2. Připravte si marinádu. Všechny  uvedené suroviny jednoduše promíchejte.
  3. Do pánve vložte kus pečícího papíru. Potřete olejem a nechte rozehřát. Kousky ryby opatrně opečte ze všech stran. Bude to trvat jen pár minut. Při otáčení buďte opatrní, aby se vám ryba nepolámala. Opečené kousky ryby vyskládejte na talíř a polijte marinádou. Nechte odležet, dokud ryba nevychladne. Během té doby kousky ryby otočte, aby se namarinovala i druhá strana.
  4. Okurku rozřízněte a vyberte měkký střed se zrníčky. Nakrájejte jemné hranolky, dlouhé asi  5 cm. Nakrájejte takto i mrkev.
  5. Rýžový papír namáčejte v teplé vodě, otřepejte a položte na hladkou pracovní plochu. Papírovou utěrkou lehce poťupkejte, aby se papír trochu osušil. Doprostřed položte list koriandru, kousek ryby, pár hranolek okurky a mrkve. Boční strany papíru překlopte doprostřed a stočte od spodní strany nahoru. Vytvoříte závitek.
  6. Servírujte s omáčkou z teriyaki omáčky a sójové omáčky s limetovou šťávou a sezamem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *