Nakládaný hermelín se sušenými rajčaty

Tak, jak jsem si v kuchyni ozkoušela ledacos, přiznám se, že takovou triviální věc, jako je nakládaný hermelín, jsem nikdy nedělala. Jednou jsem nakládala jiný druh sýra, ale na tom se nedalo podle mě co zkazit. Na nakládaném hermelínu se asi také nedá nic zkazit, ale naopak se dá dobře vyšperkovat.

Jak je možné, že nedělám takovou klasiku, jako je právě nakládaný hermelín? Tak to je úplně jasné – nejím ho 🙂 Na druhou stranu ho miluje moje rodina, jak jsem minulý týden zjistila. Normálně se u nás doma takové pochoutky neobjevovaly, proto mě to netrklo. Zjistila jsem to až ve chvíli, kdy náš foodový tým v práci začal zpracovávat pro klienta Sedlčanský tohle ryze české téma nakládání. Říkám mami Sju: ,,Sju, kdybych udělala nakládanej hermelín, jedl by ho někdo?“

Že jsem se vůbec ptala 😀 Cokoliv voní prasárnou, Sju ráda ochutná. Vlastně celá naše rodina kromě mě a ségry. Takže jsem se pustila do díla a nacpala sklenici aspoň ingrediencemi, které já osobně v kuchyni velice ráda používám. To jsou například sušená rajčata.

Když si někdo v hospodě před mými zraky dával nakládaný sýr, okoukala jsem, že tam nesmí chybět cibule a většinou se tam začervenala nějaká kapie nebo feferonka. Jenže díky skvelenalozenecesko.cz jsem zjistila, že nakládaný sýr není jen o cibuli, paprice a pepři a že kouzlit se dá různě. Sýr rád přijme všechny možné chutě, proto jsem se nebála jít právě do rajčat, medvědího a palicového česneku a tymiánu. Proč dva druhy česneku. Někdo si rád křupne jemný plátek toho čerstvého, navíc má trochu větší grády 🙂

A jak jsem později zjistila, nešlápla jsem vedle. Sýr dozrál právě v den, kdy u nás proběhla drobná narozeninová oslava tátových narozenin. Verzi s rajčaty jedli poprvé a myslím že ne naposledy, protože tuhle dobrotu ode mě budou chtít připravit příště znovu.

A mám dokonce pocit, že se bude jedna větší sklenice hodit i teď na Velikonoce, protože odrostlejší koledníci si rádi udělají podklad pro nadílku 🙂

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny:

  • Sedlčanské hermelíny
  • sušená rajčata naložená v oleji
  • sušený medvědí česnek
  • palicový česnek
  • cibule
  • čerstvě mletý pepř
  • pár snítek tymiánu
  • slunečnicový olej

 

Postup:

Sýry podélně prokrojte. Jednu stranu na řezné straně posypte medvědím česnekem. V sezóně můžete posypat nakrájenými čerstvými listy. Druhou stranu posypte lehce čerstvě mletým pepřem. Na jednu stranu položte sušené rajče a přiklopte druhou stranou.

Cibuli nakrájejte na slabé kroužky. Česnek nakrájejte na jemné plátky.

Na dno sklenice nasypte trochu cibule. Vkládejte dovnitř hermelíny, pokud možno tak, aby ve sklenici nezbývalo mnoho volného prostoru. Během skládání hermelíny prosypávejte cibulí a česnekem a prokládejte snítkou tymiánu.

Když sklenici naplníte, zalijte olejem tak, aby bylo vše zakryté a nešel na sýry vzduch.

Nechte 3 dny uležet – nejlépe na chladném místě, ale ne přímo v lednici. Pokud máte chladný špajz nebo sklep, bude to ideální místo. Po třech dnech je sýr akorát proleželý a zralý do lednice.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *