Objevy prosince

Občas narazím na něco, co předčí má očekávání, co mě mile překvapí svou chutí, anebo naopak zaskočí a všechna očekávání naopak srazí k zemi. Zdá se mi, že v tom množství potravin, které dnes trh nabízí, je těžké se zorientovat. A někdy zkrátka hledá člověk něco, jen neví kde by na to narazil. Proto budu ráda, že pod mou inspirací, budou v komentářích i Vaše vlastní tipy a poznatky.

Babické máslové listové těsto

zdroj: sklizeno.cz

Že spolupracuji se Sklizeno, víte. Že si každý měsíc vyberu  ze Sklizeno suroviny pro nějaký recept, jste jistě pochopili. Někdy se mi ale do ruky dostanou i díky této spolupráci potraviny, které stojí za zmínku. A to je například Babické máslové listové těsto. Začala bych příběh od začátku: Jednou jsem se od jednoho technologa z jedné velké firmy, která kromě jiného vyrábí i listové těsto dověděla, že listové těsto vyrábí pouze jen s přídavkem másla, protože máslo špatně lístkuje. Proto tam přidávají nějaký tuk, který to všechno lépe nadzvedne. A víte co? Je to kec. Ten tuk je za prvé jistě levnější. Za druhé udělá z listového těsta papír. Tohle si dovolím tvrdit poté, co jsem ochutnala opravdové máslové listové těsto z „krámu“. Tohle babické máslové je jednoduše pohádka. Přídavné jméno, které ho vystihuje, je „lahodné“ a „jemné“. Poprvé jsem ho ozkoušela při výrobě kremrolek s cibulovým krémem a opravdu se to nedá s tím obyč srovnat. Jestliže někdo prahnete po dokonalé chuti a nelpíte na suchém polštáři mdlé chuti, jděte po tomhle těstě.

Složení: pšeničná mouka, pitná voda, máslo, ocet, sůl, vaječný žloutek

 

Pikantní francouzská hořčice

Kdo už se přesvědčil o tom, že hořčice nepatří jen k párku a dokáže si s její chutí pěkně vyhrát, měl by vyzkoušet pikantní hořčici od Dobroty od srdce. Ta se mi totiž osvědčila nejen jako skvělý doplněk v kombinaci s majonézou a kapari k roastbeefu, ale je skvělá i do dipu ke kuřecím tortillám apod. Ačkoli má v názvu „pikantní“, nepředstavujte si výraznou pikantnost, ba dokonce palčivost, jako třeba u dijonské hořčice. Je vcelku jemná, ale chuť má výbornou, intenzivní.

 

 

Brusinková paštika s portským vínem

Zdroj: e-pastikarna.cz

Ježíšek umí nadělovat delikatesy. Jednu z nich, kterou i přesto, že nebyla  určena přímo do mých rukou, jsem musela trochu uždibnout, byla poctivá paštika od Paštikárny, která vyrábí své produkty v srdci Moravy, v Němčičkách. Úžasné je, že využívá české zdroje a co se týče vína, udává přesně vinaře, od kterého vybrali víno pro své delikatesy.

Složení: vepřové maso 53%(ČR), brusinky 16%, vepřová játra 14%(ČR), likérové víno 8%( VÍNO J STÁVEK, NĚMČIČKY ), masový vývar, cibule(ČR), vepřové sádlo, sůl, přírodní koření.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *