Pohankové taštičky s kozím tvarohem a hruškou na víně

Váháte, jestli dezert se svěžím kozím tvarohem a kořeněnou hruškou na víně zařadit spíš do zimní nebo jarní sezóny? Váháte správně. Je to přesně někde mezi – na rozloučenou se zimou a na přivítanou s jarem.

Březen miluji. Je to měsíc plný očekávání a těšení se. Když vás poprvé po zimě pohladí po tváři teplý sluneční paprsek, když vás obejme vlahý vánek a když z rozmrzající země začne vycházet vůně života, cítím něco jako extázi.

Jen mi ráno v pět hodin zazvoní  budík, vyskočím z postele a řítím se k oknu. Otvírám ho dokořán a nadechnu se. Vzduch voní, je vlhký s příměsí odéru tlející trávy, která do země vpouští energii pro další život. Zanedlouho se opět zazelená a rozkvete. Ze tmy se ozývá ptačí zpěv. I já mám chuť vykřičet tu radost, kterou mi každé ráno přináší tohle roční období. Nadechnu se znovu, což rozdmýchá proud energie po celém těle. A takhle nějak začíná můj klasický březnový den.

Každý rok si to užívám znovu a znovu a nejradši bych, kdyby to období nekončilo. Je sice pravda, že když se zima ještě tu a tam ozve a mrazíkem nás šlehne přes prsty, těžko se nám to snáší. Ale zkuste se na chvíli zastavit a nadechnout se. Cítíte to také?

A přesně takový je tenhle recept. Jemné delikátní pohlazení čišící z tvarohu, zemitost ukrytá v pohance, sladké tóny uzrálého ovoce, opojná vůně portského vína a koření. Zahřeje, ale jen tak jemně, abyste neměli dost a dostali chuť na další sousto. Takové je jaro. Voňavé, nádherné, veselé, sladké…

Doba přípravy:45 minut

Suroviny:4 porce/12 taštiček

Pohankové taštičky:

Těsto:

  • 60 g pohankové mouky
  • 40 g hladké pšeničné mouky
  • 1 vejce
  • Asi ½ lžíce vody

Náplň:

Hrušky na víně:

  • 4 malé hrušky
  • 3 – 4 hvězdičky badyánu
  • 3 – 4 ruličky skořice
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • 2 – 2,5 dl portského vína
  • Asi 3 dl vody

Na dokončení:

  • Polotvrdý kozí sýr
  • Vlašské ořechy

 

Postup:

  1. Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl. Zbavte jadřinců. Najděte hrnec, kam se hrušky dobře vejdou vedle sebe, ale tak, aby nezůstalo zbytečně dost volného místa – během vaření musí být ponořené a hodně prostoru navíc znamená více nálevu.
  2. Do tohoto hrnce nalijte portské víno, vodu, vsypte cukr a koření a promíchejte. Dovnitř vložte hrušky. Přiveďte k varu a pak jen pozvolna táhněte asi 15 minut, dokud hrušky nezměknou. Hrušky vyndejte a nálev svařte asi na polovinu.
  3. Do mísy nasypte pohankovou i pšeničnou mouku a promíchejte. Vyklepněte do mísy vejce a prsty začněte zapracovávat do těsta. Přidejte trochu vody a vypracujte tuhé, ale pružné těsto. Nechte odpočívat.
  4. V míse smíchejte tvaroh se žloutkem tekutým medem a ořechy.
  5. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na slabý plát (silný asi 1 – 2 mm). Vykrajujete z těsta kolečka. Okraje potírejte bílkem. Plňte tvarohem a pečlivě uzavřete.
  6. Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 6-7 minut. Po vyjmutí nechte okapat.
  7. Hrušky prohřejte ještě v hrnci, ale dávejte pozor, abyste je nepomačkali. Nandejte na talíř.
  8. Taštičky na talíři s hruškou přelijte sirupem z hrušek, posypte sýrem a podrcenými ořechy.

Za spolupráci děkuji Sklizeno, kde jsem nakoupila jak jinak než skvělé produkty. Kozích i ovčích sýrů z českých farem tam najdete spoustu. Právě to byl ten důvod, proč mě napadlo připravit zrovna takový recept. Původně jsem měla v plánu něco jiného, ale jsem ráda, že jsem po kozích produktech šáhla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *