Ricottové knedlíčky s pažitkou a teplým špenátovým salátem

Výjimečně oželme fakt, že bílá mouka není zrovna zdravá potravina. Knedlíčky by totiž bez nadýchaného bílého pečiva nebyly zkrátka lehké jako pírko a nerozplývaly by se na jazyku.  K tomu jim dopomáhá ricotta. Syrovátkový sýr má sice texturu podobnou tvarohu, ale tvaroh je kyselejší a k tomuto receptu se mi příliš nehodil.

Kvalitní pečivo zde hraje velkou roli. Když připravuji tvarohové knedlíčky s ovocem, používám většinou nějaký dobrý toustový chléb anebo nadýchanou bagetu ze skvělého říčanského pekařství, kde mamka prodává. Pečivo má být nadýchané, vláčné a jemné. Snažte se vyhnout rohlíkům – gumákům z nejmenovaných supermarketů.

Do těsta patří dále žloutek. Abyste jej neuvařili, přidávejte zásadně zchladlé máslo.

Následuje pažitka. Proč jsem vybrala ze všech bylinek zrovna ji? S ricottou jim to sluší. Můžete sice použít například bazalku, oregano nebo tymián, ale výsledek bude jiný – knedlíčky budou chuťově výrazné a začnou trochu zápasit se špenátovým salátem, v němž je trochu česneku a lehce bazalky. Bazalku do špenátu přidávat nemusíte, ale zase jde o širší chuťový rozměr, který mě osobně takhle chutná.

Když budete knedlíčky vařit, připravte si vedle ještě misku se studenou vodou. Sem vložíte knedlíčky ihned po uvaření, aby se zatáhly. Jen krátce smočíte a vytáhnete ven, kde necháte knedlíčky okapat.

Doba přípravy: 30 minut

Ricottové knedlíčky s pažitkou a teplým špenátovým salátem

Suroviny: 1 porce

Knedlíčky:

  • 80 g střídky bílého pečiva
  • 100 g ricotty
  • 1 žloutek
  • 15 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
  • Sůl

Teplý špenátový salát:

  • 1 lžíce olivového olej
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 5 cherry rajčátek
  • 70 g špenátu (baby)
  • Sůl
  • Větvička bazalky

 

Postup:

  1. Střídku pečiva rozmixuje nožovým mixérem. Nasypte do mísy, přidejte ricottu, žloutek, zchladlé máslo, pažitku a špetku soli. Promíchejte a nechte 15 minut odležet.
  2. V hrnci dejte vařit vodu. Osolte a vložte knedlíčky. Vařte 5 minut. Vyjměte a vložte na chvíli do studené vody zatáhnout. Vyjměte a nechte okapat.
  3. Na pánvi rozehřejte olej. Cibulku orestujte dozlatova. Přidejte napůl překrojená rajčata, rozdrcený česnek. Za stálého míchání restujte půl minuty. Přidejte propláchnutý a okapaný špenát, pokrájenou bazalku, špetku soli a promíchávejte, dokud špenát neovadne.
  4. Na talíř naservírujte špenát, rozložte knedlíčky a posypte pokrájenou pažitkou.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *