Salát little gem s jahodami

Jahodová sezóna je v plném proudu. Odevšad se line jejich libá vůně, která očaruje smysly a ponoří nás do sladkého opojení. Snad možná proto se jahody považují za afrodiziakum.

Jahody, které uzrály pod širým nebem mají úplně jiné grády, než ty, které si koupíme mimo sezónu. Jejich vůně není tak sladká a výrazná. Jejich chuť není šťavnatá a plná. Tohle prostě zažijete v jediném období v roce a pak nám nezbývá, než se těšit na další rok, kdy budeme moct opět prožívat jahodové poblouznění.

Z jahod připravíte spoustu receptů. Kdo by nemiloval jahodové knedlíky, koláče, sorbety a všlicos dalšího…? A hodí se i do salátu. Připravit si z nich můžete takovou snadnou svačinu, jako je právě tato. Little gem má jemně nasládlou chuť. Hodí se do této kombinace, kterou jsem ještě trochu vylepšila.

Ráda bych ale zmínila, jak vůbec tento recept vznikl. Asi bych se sama od sebe do  přípravy něčeho tak banálního nepustila a hlavně bych nevěřila, že něco tak jednoduchého bude tak efektivní. Před nedávnem mě ke spolupráci oslovil Ahold. Jeho úmyslem bylo představit na akci pro novináře svou nabídku salátů a poukázat na to, jak jednoduché je vytvořit si zdravou svačinu, oběd nebo večeři do horkých dní, kdy prahneme po osvěžení a zároveň originální jídlo pro ty, kteří si hlídají linii. V rámci akce proběhlo seznámení s místním dodavatelem, který popsal, jakým způsobem probíhá takové pěstování ve velkém. Program oživil známý trenér David Huf a výživová specialistka Margarita Iliopulu. Celkově na mě akce i její příprava moc příjemně působila a spolupracovala jsem se skvělými, ochotnými, milými lidmi. Takové spolupráce bloggerku opravdu moc potěší.

Co bylo mým úkolem? Vymyslet tři zajímavé variace na salát... ty předem nafotit a na akci jimi nakrmit natěšené účastníky. Jeden z nich představoval plnohodnotné jídlo vhodné k obědu (tedy složené z bílkovin, sacharidů a zdravých tuků). Další byl taková rychlovka, kterou si v mžiku připravíte, až dorazíte hladoví z práce. A tento salátek je možnost, jak vyřešit svačinu. Jelikož jsem zvyklá svačit něco, na co nepotřebuji příbor, zdálo se mi, že tento nápad by mohl uspět.

Saláty na blog často nepřipravuji. Přijde mi, že na nich není nic složitého, ale na akci jsem se přesvědčila, že inspiraci uvítá každý – právě proto, že na tom nic není. Přesto někteří hledají způsob, jak salát ozvláštnit a připravit si čuprsalát. Přece jen, zvažte, když budete denně jíst lupení s rajčaty a okurkou, pokapanou olejem, zkrátka bez nápadu…nevydržíte to dlouho. I sebelepší lupení a sebečervenější rajčata se Vám časem přejí, když tomu nedáte „koule“.

Doba přípravy: 7 minut

Ingredience: 2 porce

  • 1 salát little gem
  • 6 jahod
  • 2-3 lžíce řeckého jogurtu nebo skyru
  • ½ lžíce javorového sirupu
  • Pekanové ořechy

Postup:

  1. Ze salátu oddělte několik větších listů. Srdíčko salátu natrhejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na odebrané listy.
  2. Jahody rozkrájejte na čtvrtiny a poskládejte vždy několik kousků do každého listu.
  3. Řecký jogurt nebo skyr promíchejte s javorovým sirupem a přelijte jím nazdobený salát. Posypejte nasekanými ořechy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *