Špagety se špenátem a krevetami

Nevím, čí jsme se ségrou děti. Pokud jsme po rodičích něco zdědily, tak chutě a styl stravování to rozhodně nebudou. Například místo bůčku si s chutí dáme krevety, které naši nemohou ani vidět. A to není jediná věc.

Krevety nejsou to jediné, v čem se naše chutě liší. Ale použila jsem je jako příklad, protože mají v tomto receptu velkou úlohu. Skvěle se hodí k lehce pikantní chuti špenátového pesta a citronu. Citronem nebo limetkami nezkazíte snad žádnou mořskou potvoru. Vlastně ani sladkovodní. Ta si o citron přímo volá.

Ještě bych se Vám ráda pochlubila mou novou pánví. Není sice jako pírko, ale díky tomu dobře drží teplo. Takže se neochladí, když na ní třeba mrsknete pěkný kus masa. Tentokrát jsem si neudělala radost já, ale udělal mi ji e-shop Denis Henry. Tam najdete spooustu kuchyňského vybavení ve skvělé kvalitě.

A jak to je s krevetami a bylinkami? Asi mi dáte za pravdu, že česnekem a petrželkou nic nezkazíte. Ale určitě se ke krevetám bude hodit i bazalka, tymián – zkuste třeba citronový, oregano nebo koriandr. Krevety jsou v receptech často spojovány s chilli. Pokud jej doma máte, zkuste to také a možná vám zachutná kombinace exotických chutí, kdy spolu s chilli spojíte chuť kokosového mléka, kurkumy, mletého koriandru nebo římského kmínu.

Jaké krevety použít? Pokud hledáte opravdový požitek z jídla, tak se pravděpodobně tak, jako já, vyhnete těm malým mraženým potvůrkám, které na talíři sotva najdete. Mráz je vysuší a jejich chuť je spíš pachuť. Z mražených se mi osvědčily větší krevety, například ty z Icelandu, na které jsem před dvěma lety narazila při své tehdejší spolupráci s Icelandem. Teď už sice naše spolupráce netrvá, ale pro krevety a mražené ovoce si tam jezdím stále.

Čerstvé, nevařené, nevyloupané krevety jsem kupovala na Rohlíku. Ale když zrovna neplánuji nákup a nechce se mi objednávat 10 položek, vydám se prostě do většího supermarketu, protože zde je velká pravděpodobnost, že narazím na chlazené. Takže tam většinou vybírám potvory ležící ledu, které jsou  vcelku – včetně krunýřů – někdy i předvařené. Že jsou předvařené poznáte podle oranžové barvy, která po tepelné úpravě vystoupí. Krevety totiž obsahují beta karoten.

Čerstvé krevety jsou samozřejmě nejlepší. Sami o sobě mají mnohem lepší chuť i vůni a stejně tak dobře chutě i vůně přejímají. Jenže já, která z Prahy jezdím vlakem do naší vesnice půl hodiny, k tomu doba, za kterou se na ten vlak dostanu a za kterou z něj jdu domů, bych možná přivezla krevety už předvařené. To je nevýhoda toho, když bydlíte mimo větší město – že musíte hodně přemýšlet nad logistikou. Ale za to tu máme klid, čisto a krásnou přírodu. To oželím i čerstvé krevety a spokojím se s předvařenými.

Další součástí receptu je špenát. Ze špenátu jsem připravila pesto se slunečnicovými semínky. Pesto si někdy ráda přimíchávám do Lučiny nebo si jím potřu chleba jen tak a pak ho obložím třeba předvařenou řepou a mozzarellou. Dobré je také do bulguru se zeleninou apod.

Olivy jsem použila černé, vypeckované. Nejsou to jedny z těch top, které najdete v obchodech s delikatesami, ale když už se plácnete přes kapsu kvůli krevetám, tak možná nebudete hledat nejdražší olivy. Tohle je taková standartní kvalita, kterou seženete v obchodě. Pokud dáváte přednost zeleným, jděte do nich. Černé jsem použila také z důvodu pestrosti. Zelené by se ve špenátu ztratily 🙂

A pak už jen dochucení citronem, trochou chilli… promícháte špagety s celou tou dobrotou a máte hotovo.

Doba přípravy: 20 minut

Špagety s krevetami a špenátem

Suroviny: 2 porce

  • 200 g špaget
  • 14 krevet
  • Citronová šťáva
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 menší cibule
  • 100 g baby špenátu
  • Hrst černých oliv
  • Chilli vločky

Špenátové pesto:

  • 50 g baby špenátu
  • 20 g slunečnicových semínek
  • Lístky z dvou snítek koriandru
  • Větší špetka soli
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g olivového oleje

 

Postup:

  1. Ve vroucí osolené vodě uvařte špagety al dente.
  2. Krevety zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou, ochuťte solí a pepřem a narychlo opečte na pánvi.
  3. Suroviny na pesto rozmixujte dohladka.
  4. Na pánvi rozehřejte asi lžíci až dvě olivového oleje. Cibuli nakrájenou na půlkolečka orestujte dozlatova. Přidejte špenát, nechte ovadnout. Přidejte scezené těstoviny s trochou vody z hrnce, pesto a na pánvi promíchejte. Přidejte krevety a rozpůlené olivy. Posypte vločkami chilli.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *