Špaldové bagely s brusinkami

Voňavé prsteny z nadýchaného těsta s lehce nakyslými brusinkami, ovoněné skořicí a muškátovým oříškem… k tomu krémová pomazánka a křupavé oříšky. Je lepší způsob, jak si zpříjemnit ráno?

Taková snídaně by potěšila snad každého (krom těch, co dělají nějaké výjimky ve stravování 🙂 ). Stačí, když k bagelům přivoníte a v tu chvíli nabudíte své smysly. Těsto je připravené čistě ze špaldové mouky. Špaldu naši předci pěstovali před 8 – 9 tisíci lety. V té samé podobě zůstala dodnes – nešlechtěná, nemodifikovaná. Proto se pokládá za zdravější alternativu obiloviny. Namíchala jsem bílou s celozrnnou, tím jsem ji obohatila o cennou vlákninu a plnější chuť. V těstě najdete jen malinko cukru. Další důvod, proč si tuhle zdravou snídani přirpavit.

Když jsem pracovala se zdravými surovinami v těstě, neubrala jsem na nich ani v pomazánce. Lučina je bez konzervantů a podle mě má dobře vývážený poměr živin. A ta chuť je prostě originální, takže to byla jasná volba. Lehce jsem ji osladila javorovým sirupem (můžete použít jiný sirup nebo med) a dala jí šmrnc díky vlašským ořechům. Jsou momentálně sezónní surovinou a navíc se k téhle kombinaci s brusinkami skvěle hodí.

Doba přípravy: 30 minut + 45 – 60 minut kynutí těsta
Doba pečení: 30 – 35 minut

 

Suroviny: 6 ks

  • 20 g droždí
  • 170 ml mléka
  • 3 lžičky cukru
  • 40 g másla
  • 1 žloutek
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • Špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 50 g brusinek

 

  • Vejce na potření

Pomazánka z Lučiny:

  • 300 g Lučiny
  • 2 – 3 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce nadrobno pokrájených vlašských ořechů

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem. Zalijte jednou třetinou ohřátého mléka. Z odměřeného množství mouky přidejte asi lžíci hladké špaldové mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  2. Ve zbylém ohřátém mléce rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Když se máslo rozpustí, rozšlehejte ve směsi žloutek.
  3. Obě mouky promíchejte dohromady ve větší míse se solí, skořicí a muškátovým oříškem. Brusinky překrájejte na menší kousky a přidejte k mouce. Uprostřed udělejte důlek a vylijte do něj vzešlý kvásek. Přilijte mléčnou směs a začněte vařečkou zpracovávat těsto. Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a těsto pořádně prohněťte. Vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  4. Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého rozválejte váleček o průměru 3 cm a dlouhý asi 25 cm. Konce válečku spojte (překryjte je trochu přes sebe), přimáčkněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 – 15 minut kynout. Pak každý bagel potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.
  5. A jak smíchat Lučinu s javorovým sirupem a ořechy, vám asi radit nemusím 🙂 A pak tu dobrotu prostě natřete na ty voňavé, nadýchané bagely a je hotovo.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *