Špenátový koláč s kozím sýrem

Kdo se jednou zamiluje do slaných koláčů, nezná hranice v kombinacích chutí, které chce okusit. Karamelizovaná cibule s modrým sýrem, sušená rajčata s pancettou, ricotta s bylinkami… ŠPENÁT S KOZÍM SÝREM!

Málokdy se mi povede na některém food festivalu přehlédnout tyhle slané dobroty. Jen odvrátím oči od nápaditých quichů a slaných koláčů, nohy se mi lehce podolmí a vedou mě zpět. A to obzvlášť, když se moje chuťové pohárky rozněžněné bílým vínem zozhodnou k silnější extázi. Křehoučké těsto a šťavnatá náplň. Zní to jednoduše, ale ve skutečnosti jde o zajímavý a složitý komplex chutí a vůní, které se propojí ve fantastickou delikatesu. Ani jejich příprava není leckdy snadná. Tím vás nechci od receptu odradit, sami poznáte, že to jde i snadno, ale tak přece: odvážit si suroviny, zpracovat těsto, těsto musíte nechat odležet, těstem musíte formu důkladně vyložit, předpéct naslepo, dopékat bez náplně, naplnit a dopéct… a to je ještě potřeba připravit tu skvělou náplň, která vás posadí na zadek. Přesně to totiž umí slaný koláč, když se Vám to povede.

Možná jsem fakt blázen, ale prostě je miluji…i přesto, že na dietku to není to pravé. Na druhou stranu zas tak často je nedělám a food festivaly se mi podaří navštívit jen občas. O to mimořádnější to je událost a dokážu si jeho  chuť užít. A to nejlépe, jak jsem již zmínila, se sklenkou dobrého vínka. Že ho u svých příspěvků zmiňuji často? To proto, že Vám sem dávám své nejoblíbenější recepty, které si patřičně vychutnávám 🙂

Těsto na koláč jsem připravovala z celozrnné špaldové a z bílé hladké mouky Babiččinu volbu na křehká těsta. Přijde mi, že se speciální moukou je těsto více kompaktní a netrhá se. Po upečení je naopak fajnově křehké. Ale určitě můžete použít i klasickou hladkou mouku.

Máslo rozhodně nenahrazujte margaríny nebo podobnými „máslíčky„. Jeho chuť, vůně i charakteristika jsou v tomto případě nenahraditelné. Pak ještě vajíčko, trocha soli a kdo chce, může těsto ovonět trochou bylinek. A můžete se pustit do zadělávání. Pokud se Vám nechce špinit si ruce, nebo je pro vás drobná posilovna při zpracování těsta namáhavá a radši projedete nové posty na FB, hoďte to všechno do robotu, ten si s těžkou prací poradí za vás.

Zpracované těsto nechte odležet asi tak dvě hodiny v lednici. Podpoří to jeho výslednou křehkost a lahodnost. Navíc se Vám s těstem bude dobře pracovat, přotože pokud by bylo těsto hodně teplé, bylo by měkké, trhalo by se a lepilo. I tak těsto při vyvalování dobře podsypávejte moukou.

Těstem vyložte formu. Nemusí být nutně hranatá. A pokud se ptáte, jestli má být vymazaná, tak za mě je odpověď „ne“. Těsto mastné je a pokud máte formu alespoň v trochu dobré kondici, tak se nepřilepí. Pro klid duše můžete dno formy pokrýt pečicím papírem.

Těsto ve formě několikrát propíchněte vidličkou, aby se při pečení netvořily bubliny. Při pečení naslepo by se to stát nemělo, protože je těsto lehce zatížené luštěninami. Ale jen tak, aby mohlo těsto lehce vyběhnout a zůstalo nadýchané. Při dopékání bez alobalu se ale bublinky tvořit mohou, proto se těsto propichuje.

Když jsem vymýšlela náplň, která by byla krásně zelená – zelenkavá jako šťavaté jaro, byla má představa jiná, než přišla na řadu realita. Začala jsem mixovat špenát s dalšími ingrediencemi, ale pořád jsem nemohla docílit zelenkavé barvy a v náplni byly malilinkaté kousky špenátu. Jaká to byla radost, když se koláč začal péct a zazelenal se sám od sebe a po drobných kouscích nezbylo ani pamatáky. Takže se nebojte, pokud narazíte na stejný problém.

Jen malý poitn ke kozímu sýru. Vybrala jsem si Lučinu kozí, která má jemnou chuť a vůni. Pokud ale máte v okolí někoho, kdo nesnese ani lehký závan zdravých kozích produktů, vyměňte kozí sýr třeba za ricottu nebo tvaroh. Chuť už nebude stejná, ale co byste pro své lásky neudělali 🙂 A pokud máte naopak rádi štiplavější aroma, přimíchejte do těsta nastouhaný vyzrálejší sýr. Lučinou kozí jsem koláč ještě ozdobila. Má fajn konzistenci, která se přímo k těmto bobínům vybízela. Tuto fázi nepřeskakujte, ani pokud nejste nadšenci do hogo fogo fůdstajlingu. Důvodem není jen zkrášlit jídlo, ale chuť kozího sýra ještě trochu víc vytáhnete a nedáte šanci špenátu, aby si prosadil to svoje. Takhle vznikne perfektní rovnováha. Zkuste to 😉

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 45 minut

Suroviny:

Forma cca 13×33 cm anebo menší kulatá forma

Těsto:

  • 120 g celozrnné hladké mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 80 g másla pokrájeného na menší kousky
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody

Náplň:

  • 200 g špenátu
  • 2 vejce
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 120 g čerstvého kozího sýra (Lučina kozí)
  • 1 stroužek česneku
  • Hrst bazalkových listů
  • Sůl

Na ozdobení:

  • Čerstvý kozí sýr
  • Bylinky a květiny

 

Postup:

  1. Obě mouky promíchejte spolu se solí a kousky másla. Přidejte vejce a začněte rukama zpracovávat těsto. Během zpracování přidejte vodu. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny v lednici uležet.
  2. Na pomoučené pracovní ploše rozválejte obdélník. Vyložte těstem formu. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Formu s těstem vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Takto pečte naslepo při 210 °C 10 minut. Poté sejměte alobal s luštěninami a pečte dalších 5 minut při 170 °C.
  3. Do předpečeného korpusu rozetřete náplň.
  4. Náplň si připravíte tak, že nejprve zalijete špenát vroucí vodou. Ihned ho přeceďte a propláchněte ledovou vodou. Špenát vyždímejte a vložte do mísy. Přidejte vejce, smetanu, kozí sýr, bazalku, najemno pokrájený česnek a trochu soli. Rozmixujte směs tyčovým mixérem.
  5. Naplněný korpus vložte do trouby a při 170 °C pečte, dokud bude náplň pevná a nebude se uprostřed vlnit. Bude to trvat asi 25 minut.
  6. Poté nechte koláč vychladnout a zdobte pomocí řezané trubičky kozím sýrem, bylinkami a kytičkami.

 

Který slaný koláč nebo quiche je Váš nejoblíbenější? 😉

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *