Špenátový salát s kuskusem a krůtím masem

Salát k obědu může být správná volba, ale musíte si umět správně vybrat. Snídaně je základ dne, oběd je „hlavní jídlo dne„. Do večera vás čeká ještě několik hodiny aktivity. Proto je potřeba dobít energii a zásobit se jí na několik hodin dopředu.

Nízkosacharidové diety jsou sice účinné, ale na jak dlouho? Sacharidy jsou vhodným zdrojem energie. Navíc glukóza je jedinou potravou pro mozek, nemůžeme sacharidy zcela vyloučit! Tedy pokud chceme zůstat v dobré fyzické i duševní kondici. Ano, přesně teď přestali číst nervní, naštvaní dietáři, kteří nemohou souhlasit 🙂 Přemíra bílkovin navíc zatěžuje ledviny.

Ledvinám se v Čínské medicíně
přezdívá "svíčka života". 
Zhruba do 35 let se do nich ukládá životní energie,
kterou pak postupně čerpáme.
Jak rychle, záleží na nás.

Oběd by měl obsahovat zastoupení všech makroživin – bílkoviny, sacharidy, tuky. Pokud se snažíme zredukovat tělesný tuk a vrhli jsme se na stravovací režim, který by nám k tomu měl dopomoct, není vhodné sacharidy vyřadit, ale můžeme jejich množství trochu stáhnout. Dobrým zdrojem energie jsou totiž i tuky, ale musíme vybírat ty zdravé, které se opravdu stanou „palivem“ a ne ty, které se uloží do podvozku.

Příkladem, jak zachovat plnohodnotný oběd, ale přitom z něj udělat dietní pochoutku, je právě tento salát, kterým zároveň uzavírám trio salátů, které jsem připravovala pro akci v režii Aholdu. Kombinuje zdravou zeleninovou složku a bílkoviny spolu s menší dávkou sacaharidů a s kvalitními tuky.

Něco k přípravě masa..Maso jsem pekla vcelku. Za prvé proto, že mi to tak chutná. Za druhé proto, že není od věci mít v lednici kousek připraveného libového masa, které se bude hodit jak k večeři, tak i na druhý den do práce k obědu. A za třetí proto, že pečené v kuse, bude obsahovat méně tuku, než kdybyste ho opekli po malých kouscích.

Doba přípravy: 10 min + doba pečení masa

 

Suroviny: 2 porce

  • 200 g krutích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvě mletý pepř
  • Sůl
  • 60 g celozrnného kuskusu
  • 80 g baby špenátu
  • 1/2 jarní cibulky
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • Snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • Štáva z ½ citronu

 

Postup:

  1. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Krůtí prsa osolte a opepřete ze všech stran a vložte na pánev. Nechte ze všech stran zatáhnout. Poté přendejte do trouby a nechte dopéct při 170 °C. (Já jsem pekla krásný půlkilový kousek, který jsem v troubě nechala asi 40 min.)
  2. Kuskus nasypte do mísy, přidejte špetku soli a zalijte patřičným množstvím vroucí vody. Přiklopte talířkem a nechte změknout. Kuskus nakypřete vidličkou a nechte vychladnout.
  3. Mandlové lupínky zlehka opečte nasucho na pánvi. Tento krok je jen otázkou chuti. Lepší by byly samozřejmě mandle nepražené.
  4. Do mísy vložte na proužy nakrájená sušená rajčata, nejmno pokrájenou cibulku a otrhané lístky tymiánu. Přidejte baby špenát.
  5. Ve vedlejší mističce prošlehejte olivový olej s citronovou šťávou, špetkou soli a čersvě mletého pepře. Nalije na špenát a promíchejte spolu s dalšími surovinami. Přisypte vychladlý kuskus a ještě jednou zamíchejte.
  6. Nandejte na talíř. Z vychladlého pečenéhno masa odkrojte několik slabších plátků masa a přiložte k salátu. Posyptejte mandlovými lupínky.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *