Strouhaná kakaová buchta s tvarohem a meruňkami

Existují dezerty, které i po spoustě let zůstanou trendy a v kurzu. Upřímně, jaká je šance, že se vám omrzí tahle strouhaná paráda na plech s tvarohem, kterou si navíc můžete vylepšit podle sebe?

Tvarohové dezerty jsou mé oblíbené. Ať už to jsou rolády s tvarohovým krémem, míša řezy, tvarohová bábovka nebo listový šátek s tvarohem, vždycky u mě vyhraje svěží, lahodná chuť tvarohu. Mám za to, že nejsem jediná. Když jsem mamce pomáhala prodávat v pekařství, nemohla jsem si nevšimnout, že tvaroh táhne nejvíc kdykoliv během roku. Tvaroh je navíc super proto, že ho můžete kdykoli během roku spojit se sezónními surovinami a vytvoříte něco originálního, dobrého a klidně i dietního. To se tohoto receptu netýká, ale platí, že si můžete recept na strouhanou buchtu upravit na spoustu způsobů.

Já jsem v receptu použila kompotované meruňky, ale upřímně jsem váhala mezi třešněmi a nebo kombinací skořice + švestky. Kompotované ovoce nechte vždy okapat, aby do koláče nepouštělo příliš mnoho šťávy. Další kombinace, které mě napadají, jsou například: perníkové koření (nebo kypřicí prášek do perníku) do těsta + hrušky, tvaroh s kousky čokolády a brusinkami, karamelový pudink namísto vanilkového nebo instantní káva do tvarohu, kokos + mango, vanilková pasta + maliny…

Jen něco málo k množství, na které je tento recept napsán: Těstem pokryjete tak akorát plech o velikosti cca 30x 35 cm. Tvarohu jsem na tuto plochu mohla klidně přidat, jak mi během přípravy došlo, takže klidně se nebojte rozšlehat 4 vaničky tvarohu, přidejte navíc jedno vejce, 1 lžici cukru a tak 3 g pudinku navíc. Příště to tak udělám, protože miluji, když je tam toho tvarohu co nejvíce 🙂

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 40 minut

Suroviny: 1 plech (cca 30 x 35 cm)

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 – 3 lžíce mléka

Náplň:

  • 750 g měkkého tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 4 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového pudinku
  • 2 plechovky kompotovaných meruňek – cca 400 – 450 g

 

Postup:

  1. v míse promíchejte mouku s cukrem, kakaem a kypřicím práškem. Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a začněte spolu se žloutky zapracovávat do sypké směsi. Během hnětení přidejte mléko. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do mrazáku.
  2. tvaroh rošlehejte s vejci, cukrem a pudinkem (příp. jinými surovinami – viz. výše). Meruňky dejte okapat.
  3.  Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Nad plechem strouhejte nahrubo první polovinu těsta tak, abyste jím rovnoměrně pokryly dno plechu.
  4. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřete po těstě. Rozložte meruňky na náplň a zastrouhejte druhou polovinou těsta.
  5. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *