Super-tyčinky na každý den

Když mám chuť na zdravou svačinu, když mám chuť na něco dobrého, ale zdravého, když nemám čas sednout si k jídlu, když nemám obě ruce volné, když vyrážím do terénu, když se chci po cvičení něčím dobít, sáhnu po kvalitní výživné tyčince. A jak lépe poznáte, že je kvalitní, než když si jí sami doma připravíte? A proč zrovna super-tyčinky? Protože obsahují superfood.

Důvody, proč jsem přichystala tento velký materiál o tyčinkách, jsou dva. Tím prvním je právě ten, že mám tyčinky ráda a že si hodně vybírám, po které sáhnu. Mými favoritkami jsou raw tyčinky s proteinem od Bombus anebo Max Sport. Našla jsem i neslazenou tyčinku BA!, o které se budu zmiňovat v příspěvku „Objevy ledna“, který vyjde koncem měsíce. To jsou tyčinky, které mi zajišťují jak skvělou chuť, tak dobré složení a na výběr máte z několika zajímavých příchutí. Že nestojí raw tyčinky dvacku je sice pro někoho odrazující, ale pokud máte tendence investovat do svého zdraví, nebudete přemýšlet nad tím, jestli si za kvalitu připlatit, nebo ne. I když se dnes dá koupit množství takových zdravých a dobrých tyčinek, nebyla bych to já, kdybych si stejně tu a tam nepřipravila nějaké doma a nesmíchala do nich své oblíbené chutě a vylepšováky.

A právě „vylepšováky“ jsou druhý důvod, proč jsem se do sedmera tyčinek pustila. Na Sklizeno právě teď probíhá ponovoroční „očista“ pro tělo i duši, s čímž souvisí superfood. Co superfood je? Jednoduše se v těchto potravinách koncentruje velmi vysoké množství určitých živin. Proto stačí konzumace i malého množství, které dokáže podpořit naše zdraví. A tak mě napadlo, že bych tyhle zdravé pomocníky mohla do tyčinek přidat, abych je vytáhla na ještě vyšší level.

Jak si jistě všimnete, ráda doslazuji tyčinky v některých případech datlemi. Je to i z toho důvodu, že umleté datle jsou skvělé pojivo, takže se hmota stane tvárná a měkká.

Použité superpotraviny:

Než začnu zmiňovat použité superfood, chtěla bych jen říct, že nejlepší bývají zpravidla vždy ve verzi raw, protože tak si zachovají nejvíce živin. Některé tyčinky obohacené těmito poklady se sice v troubě připravují, ale nenaložila jsem jim takový kotel, takže se z nich dá ještě čerpat 🙂

Maca

Maca nese přezdívku peruánský ženšen nebo také peruánská viagra. Je známá pro své příznivé účinky v oblasti nejen sexuality, ale i plodnosti. Benefity, pro které je ale velice žádaná, jsou především povzbuzení psychické i fyzické. Já osobně jsem si jí velice oblíbila kvůli nezaměnitelné jemně kořeněné chuti, která je pro ní typická. Nejčastěji si jí vylepšuji jogurt.

Acai

Další moje oblíbená superpotravina, která mi pomohla srovnat zažívání. Pokud někdo trpí pocity nadmutí nebo jinými problémy s trávicím ústrojím, měl by alespoň zkusit, co tenhle fialový zázrak dokáže. Prodává se také v tabletách, které si denně dávám, případně nahradím mletým práškem. Acai se skvěle hodí do nevařených kaší (nebo zchladlých), smoothie a dalších zdravých dobrot.

Kakao

Co je třeba dodat ke kakau, které každý známe jako skvělý antioxidant s příznivými účinky na nervovou soustavu? Kakao je prostě zázrak, který oblomí každé srdce.

Karob

Podobný kakau, ale s trošku jinou chutí, je hnědý prášek namletý ze svatojánského chlebíčku. Obsahuje hodně aminokyselin a spoustu minerálních látek (zejména hořčík a vápník). Kdo má problémy s vysokým tlakem, doporučuje se mu kakao nahradit právě karobem, protože neobsahuje kofein. Dále má dobrý vliv na trávení a snízení hladiny cholesterolu v krvi.

Ashwagandha

Indický ženšen je skvělý antioxidant a prý napomáhá zvýšit odolnost proti psychickému i fyzickému stresu. Krom toho má prý afrodiziakální účinky. Nemusíte se bát předávkování. Jeho lehce nahořklá chuť by vám to nedovolila 🙂

Baobab

To baobab má naopak skvělou chuť, připomíná mi citrusy. Je osvěžující a hodí se do kombinací s ovocem i oříšky. Obsahuje hodně vitaminu C (i A a B). Je to bezva antioxidant a zdroj minerálů, především vápníku, draslíku, fosforu aj.

Konopný protein

O konopném proteinu je známo, že je pro lidské tělo využitelný až z 90 %, tedy má perfektní vstřebatelnost. Obsahuje včetně vysokého množství aminokyselin i vlákninu a vyvážený poměr Omega 3 a 6 mastných kyselin. Mě chutná proto, že má příjemně oříškovou chuť a četla jsem o něm, že obsahuje konkrétně také aminokyseliny arginin a lysin, které jsou podstatné při stimulaci uvolňování hormonů, které podporují tvorbu svalů. Proto je často součástí výživových doplňků.

Chia

O těchto zázračných semíncích jsem věnovala kdysi celý článek.  Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem snižují hladinu krevního cukru. Gel, který utváří, pomáhá pomalejšímu uvolňování sacharidů a k jejich přeměně na glukózu. A umějí toho mnohem víc.

Švestková tyčinka s chia semínky


Suroviny
na 6-7 ks:

 

Postup:

  1. Švestky s vločkami rozmixujte na jemné kousky.
  2. Promíchejte s karobem, acai a chia semínky.
  3. Směs zmačkejte do válečku, dejte na pečicí papír a rozmačkávejte dlaněmi do tvaru obdélníku. Přikryjte druhým archem pečicího papíru a rozválejte do vrstvy silné asi 1 cm. Měl by vám vzniknout obdélník velký asi 10 x 20 cm.
  4. Nakrájejte jednotlivé tyčinky.

Uchovávejte ve vzduchotěsné krabičce v chladu.

 

Čokoládové granola bars s mandlemi

Suroviny na 6 – 7 ks:

 

Postup:

  1. Banán vložte do větší mísy a rozmixujte tyčovým mixérem na kaši.
  2. Kokosový tuk nechte rozehřát. Přilijte do mísy k banánu. Přimíchejte kakao. Mandle a čokoládu nasekejte nadrobno a přidejte do mísy. Vsypte vločky a důkladně promíchejte.
  3. Směs přendejte na plech vyložený pečicím papírem a začněte tvarovat obdélník silný asi 2 cm. Pořádně umačkávejte. Nechte jen tak schnout při pokojové teplotě asi hodinu. Poté vložte do trouby předehřáté na 150 °C a dopékejte půl hodiny.
  4. Zchladlé rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.

 

Konopná tyčinka

Suroviny na cca 10 tyčinek:

 

Postup:

  1. Všechny suroviny důkladně promíchejte.
  2. Směs zmačkejte do válečku, dejte na pečicí papír a rozmačkávejte dlaněmi do tvaru obdélníku. Přikryjte druhým archem pečicího papíru a rozválejte do vrstvy silné asi 1 cm.
  3. Nechte na pečicím papíru a rozkrájejte na tyčinky.
  4. Vložte do trouby předehřáté na 50 °C. Po hodině a půl vysoušení otočte tyčinky na druhý kus pečicího papíru. Spodní vrstva, kterou budete mít v tu chvíli nahoře, sloupněte. Dosoušejte ještě půl hodiny. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout.

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladu.

 

Jahodová müsli tyčinky s kešu oříšky

Suroviny na 6 – 7 ks:

 

Postup:

  1. Pohankové vločky nasypte do mísy. Kešu nakrájejte na drobné kousky a přidejte k vločkám. Přisypte baobab a sušené jahody, ty trochu promačkejte v prstech. Vše spojte mletými datlemi.
  2. Směs zmačkejte do válečku, dejte na pečicí papír a rozmačkávejte dlaněmi do tvaru obdélníku. Přikryjte druhým archem pečicího papíru a rozválejte do vrstvy silné asi 1 – 1,5 cm. Rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.

 

Jablečné granola bars s medem a ořechy

Suroviny na cca 6 ks:

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g rozinek
  • 20 g prášku maca
  • 15 g chia semínek
  • 1 lžička skořice
  • 130 g oloupaného, najemno nastrouhaného jablka
  • 30 g kokosového tuku
  • 40 g tekutého medu

 

Postup:

  1. Do mísy nasypejte vločky. Ořechy překrájejte nadrobno a přidejte k vločkám. Přisypejte rozinky, macu, chia semínka, skořici a důkladně vše promíchejte.
  2. Do mísy přidejte jablko. Kokosový tuk nechte rozehřát a přilijte do mísy spolu s medem. Důkladně vše promíchejte.
  3. Směs přendejte na plech vyložený pečicím papírem a začněte tvarovat obdélník silný asi 2 cm. Pořádně umačkávejte. Vložte do trouby předehřáté na 100 °C a hodinu pečte. Po zchladnutí rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.

Arašídové tyčinky s datlemi

Suroviny na cca 6 ks:

 

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujte najemno (co nejlépe to půjde). Přesypejte do mísy. Přidejte arašídové máslo, konopný protein, macu, sirup a důkladně promíchejte. Směs spojte mletými datlemi.
  2. Směs zmačkejte do válečku, dejte na pečicí papír a rozmačkávejte dlaněmi do tvaru obdélníku. Přikryjte druhým archem pečicího papíru a rozválejte do vrstvy silné asi 1 – 1,5 cm. Rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.

 

Kokosový flapjack s brusinkami

Suroviny na cca 6 ks:

 

Postup:

  1. Vločky smíchejte se všemi ingrediencemi a důkladně promíchejte.
  2. Směs přendejte na plech vyložený pečicím papírem a začněte tvarovat obdélník silný asi 2 cm. Pořádně umačkávejte. Vložte do trouby předehřáté na 100 °C a hodinu pečte. Po zchladnutí rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.

Něco navíc:

Datle si můžete doma umlít sami na masovém strojku. Nechte je namočné tak dvě tři hodiny a pak se do toho můžete pustit. Pokud se vám do takové práce nechce, vsaďte na datlovou pastu.

 

Děkuji Sklizeno za poskytnutí prvotřídních surovin!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *