Zdravé sušenkové sendviče s raw banánovou zmrzlinou

V létě si nemůžeme dovolit přibírat kila navíc, pokud se dlouhé měsíce nebo i roky snažíte dosáhnout plavkové postavy. Jenže koho by nelákala v tom parnu zmrzlina? Já si dávám už (skoro 🙂 ) jen banánovou raw zmrzku. A to nejen proto, že to je zdravá alternativa, ale je prostě dokonalá. Má úžasnou, jemnou konzistenci a je to neuvěřitelná lahoda. Navíc si jí můžete dochutit podle sebe. Zvládnete jí bez zmrzlinovače a to levou zadní.

Jak tento recept vzniknul? Vlastně má hned dva příběhy. Jejich výsledek jsem spojila a vyšla z toho zdravá alternativa zmrzlinového dezertu.

Sušenky, mezi nimiž najdete tu báječnou osvěžující dobrotu, vznikly náhodou, a to tenkrát, když jsem si do práce chtěla upéct něco ke svačině nebo případně něco, čím zaženu chutě, až mě bude honit mlsná. Když mě totiž chytají chutě na sladké, nerozbalím si průmyslově vyráběnou sůšu, čokošku anebo něco podobného. V práci sedím prakticky celou dobu na zadku a tohle je přesně to, co by mě odrovnalo. Takže si doma raději připravím něco dobrého, zdravého, nad čím mám přesnou kontrolu, co se týče složení. Tohle mi přijde jako rozumná alternativa, protože sušenky obsahují hodně vlákniny a bez toho, aniž by se začaly kazit, mi vydrží klidně týden. Jestli déle, to nevím, protože jsem je snědla vždycky mnohem dřív.

Sušenky obsahují jahelnou mouku. Chápu, že nemusí být běžnou součástí vaší spíže. Ačkoli ji doporučuji, nenechte se odradit a v nejhorším případě použijte jinou. Tu můžete použít i místo proteinu. Ale protein zvyšuje biologickou hodnotu, proto ho doporučuji, pokud si sušenky pečete pro dobrý pocit a jako zdravou svačinu. Drcené kakaové boby jsou perfektním zdrojem hořčíku a díky dopaminu nebo serotoninu působí jako antidepresivum. Část můžete nahradit nasekanými ořechy. Matcha tea je dobrý na povzbuzení. Klidně ho přidejte, pokud ho máte rádi.

Raw zmrzka byl můj další náhodný počin. Přišel absťák po zmrzlině. V našem mrazáku byla vanička domácí vanilkové, kterou jsem připravovala podle receptu v Apetitu – což jste mohli vidět na Instagramu 🙂 Jenže tyhle  „klasické zmrzliny“ obsahují hodně tuku, cukru, žloutky jsou sice zdravé, ale také by se to nemělo přehánět, takže co teď? Vzala jsem pár hoodně měkkých banánů a abych celý proces mrznutí urychlila, nakrájela jsem je na slabší plátky, šoupla v igelitovém sáčku do mrazáku a pak jsem to prostě rozmixovala. Jednu várku jsem udělala s kokosovým mlékem a poté, když jsem chuti banánové zmrzliny naprosto propadla, jsem zkusila druhou várku s oříškovým máslem – z vlašských ořechů.  Těžko říct, která byla lepší. Na 3 banány jsem použila asi 3-5 lžic kokosového mléka anebo 1 vrchovatou lžíci oříškového másla.

A teď pozor, prosím 🙂 Zjistila jsem, že když nejdřív banán rozmixujete a teprvé potom dáte do mrazáku, není ta konzistence dobrá. Pokud fakt chcete mít „krémovou“ zmrzku, nejdříve dejte kousky banánu zmrznou a opravdu až pak mixujte.

Další várka bude určitě s kokosovým mlékem a kakaem a pak asi s kávou. Zkusím třeba i další varianty, podělím se s Vámi pak na Instáči nebo FB. Budu mimochodem ráda, když se mi také pochlubíte svými výtvory 🙂 Každá inspirace je vítána!

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20-25 minut

Suroviny:

14 sušenek (7ks):

  • 130 g najemno nastrouhaného jablka (oloupaného)
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 30 g změklého kokosového tuku
  • 20 g jahelné mouky
  • 10 g (raw) kakaa
  • 15 g konopného proteinu
  • 1 lžička matcha tea
  • 20 g drcených kakaových bobů (nepražených)

 

Raw zmrzlina:

  • přezrálé banány
  • a teď je to na vás: kokosové mléko, arašídové máslo, kakao, kakao +  kokosové mléko, vanilka
  •  cca 3-5 lžic kokosového mléka nebo 1-2 vrchovaté lžíce oříškového másla

 

Postup:

  1. Najemno nastrouhané jablko vložte do mísy a postupňě k němu zapracovávejte všechny suroviny. Rozdělte hmotu na 14 kuliček. Kuličky mezi dlaněmi zlehka rozplácněte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 20-25 minut. Nechte vychladnout.
  2. Banány nakrájejte na slabší plátky – cca 1 cm. Vložte do igelitového sáčku a v mrazáku rozprostřete tak, aby se na sebe jednotlivé plátky co nejméně lepily. Zmrzlý banán vložte do nožového mixéru. (Opravdu to takto dodržte. Pokud banán rozmixujete, nalijete do misky a dáte do mrazáku, nebude ta konzistence dobrá). Přidejte podle chuti kokosové mléko nebo jiné ingredience a a rozmixujte dohladka. Můžete konzumovat hned, anebo přendejte do plastové misky a přiklopené nechte hoďku i více v mrazáku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *